GOLFMK8
GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV


  VW GTI Forum / VW Rabbit Forum / VW R32 Forum / VW Golf Forum - Golfmkv.com


 
Register
MYGOLF garage
Timeslips
Search
Members List
Search Today's Posts Mark Forums Read



Go Back   VW GTI Forum / VW Rabbit Forum / VW R32 Forum / VW Golf Forum - Golfmkv.com > Main Topics > GTI / Rabbit / Golf MkV General Discussions



Reply
 
Thread Tools
Old 04-06-2010, 03:50 PM   #1
nellaz31
Passed Driver's Ed
 
Drives: VW MKV
Join Date: Feb 2010
Location: Nova
Posts: 7
Exclamation EPC Light!!

Since last week when ever I pressed or floor on the gas pedal up to 4000 RPM less than one minute my EPC light came on. It happened again this morning when I was about to drop off my car at VW Fairfax for my 40,000 miles service. My car turn off by itself even the battery light came on and when I started it again it was still on and my car didn't have power at all. Seems like it went to like a limp mode. I waited for a while about like 4 minutes and I turned back my car on, the light wasn't there anymore. I told the VW people about it and they checked it. They told me there is nothing wrong with it after they took it for a drive and floor it as well. This is weird. They also told me if this happens again just leave the light on light like that. Which doesn't make sense where if i leave it like that of course the light is not going to be there after a while.

What should I do people? I need help.
nellaz31 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 10:37 AM   #2
Mataleao9380
Rally Car Champion
 
Drives: MKV GTI 07
Join Date: May 2008
Location: VA
Posts: 382
I was going to make a thread about what just happened to me but found your thread instead--"search" ftw.

Here is what happened to me:
1. I was in the acceleration lane and needed to accelerate fast due to traffic. I floored it--I go to grab the next gear and BAM..I lose all power.
2. Car won't rev passed 30k rpms
3. EPC Light came on and ESP (traction control).
4. ESP will not cut back on/off
5. I get to my destination. I cut the car off and back on--car dies. I turn it over again, it starts--rough idle--the EPC turned off, then CEL came on--ESP stayed on.

Took it to the dealership and it was diagnosed as having an intermittent issue with the throttle body. Part is on order and will be replaced next week. Errors were cleared--car is back to normal.

Last edited by Mataleao9380; 04-09-2010 at 09:40 AM.
Mataleao9380 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 10:54 AM   #3
krayzie089
FIA World Rally Car Champion
 
Drives: 07 GTI (sold) 09 335i
Join Date: May 2009
Location: fredrick MD
Posts: 505
Quote:
Originally Posted by Mataleao9380 View Post
I was going to make a thread about what just happened to me but found your thread instead--"search" ftw.

Here is what happened to me:
1. I was in the acceleration lane and needed to accelerate fast due to traffic. I floored it--I go to grab the next gear and BAM..I lose all power.
2. Car won't rev passed 3k rpms
3. EPC Light came on and ESP (traction control).
4. ESP will not cut back on/off
5. I get to my destination. I cut the car off and back on--car dies. I turn it over again, it starts--rough idle--the EPC turned off, then CEL came on--ESP stayed on.

Took it to the dealership and it was diagnosed as having an intermittent issue with the throttle body. Part is on order and will be replaced next week. Errors were cleared--car is back to normal.
yeah i had that same problem with my throttle body about a year ago.For me it was a problem with the wiring harness that travels from my gas pedal to the throttle body. Took the dealership about a weeks worth of trial and error to figure it out too. Good luck man
krayzie089 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 10:58 AM   #4
krayzie089
FIA World Rally Car Champion
 
Drives: 07 GTI (sold) 09 335i
Join Date: May 2009
Location: fredrick MD
Posts: 505
Quote:
Originally Posted by nellaz31 View Post
Since last week when ever I pressed or floor on the gas pedal up to 4000 RPM less than one minute my EPC light came on. It happened again this morning when I was about to drop off my car at VW Fairfax for my 40,000 miles service. My car turn off by itself even the battery light came on and when I started it again it was still on and my car didn't have power at all. Seems like it went to like a limp mode. I waited for a while about like 4 minutes and I turned back my car on, the light wasn't there anymore. I told the VW people about it and they checked it. They told me there is nothing wrong with it after they took it for a drive and floor it as well. This is weird. They also told me if this happens again just leave the light on light like that. Which doesn't make sense where if i leave it like that of course the light is not going to be there after a while.

What should I do people? I need help.
Next time it happens do not try to reset the the EPC light, leave it on as told. The dealership will just say everything is ok if there is nothing for them to scan. Its frustrating because they usually know what the issue is, but they will not do any warranty work unless they see a light on.
krayzie089 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 11:23 AM   #5
HondaSlayer
rally car wannabe
 
HondaSlayer's Avatar
 
Drives: 09 BMP GTI
Join Date: Dec 2009
Location: Texas
Posts: 190
my epc light came on a few times after I err....well ya know drove the shit out of my car. stupid shit'll get you run over if you don't notice it come on. Anyways, its like a ghost! If it comes on again drive it to the dealership! I hope I never see mine again.
__________________
"The only opinion that matters is yours. Now come on; let's get stoned, then go home and get stoned."

"You mean community service? That's for drunk drivers and wife beaters. Not common good folk like us. Now, lets go over to that playground and blaze a fatty."
HondaSlayer is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 07:12 PM   #6
TwinGTI
Go Kart Champion
 
Drives: '09 United Grey 2.0T FSI
Join Date: Feb 2009
Location: Columbia, SC
Posts: 35
I've been having similar issues with my car. I have APR stage 1 and love it but it seems to be giving me a lot of trouble.

I had the same issues a while back, I took it to the dealer and they ended up replacing my whole ECU. Bye Bye APR. Fast forward a few months.

I get APR reinstalled in my car and after two weeks my car is throwing up engine lights, EPC and even battery lights again.

Took it to AutoZone and they told me there was a throttle body issue.
I don't want to take it back to the dealer because they said if I reinstalled APR my warranty would be void *cough*Bullshit**cough*

Is the APR the problem or is it throttle body?
__________________
'08 United Grey 2.0T FSI | 6-speed Manual| 2dr | 20% tint | ESE Tuning CM sidemarkers | GE Kit | Hoen Xenonmatch Fogs | R32 tail tint by Darcness| Fully Vented Fog Grills
TwinGTI is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 07:50 PM   #7
JaySki
FIA World Rally Car Newbie
 
Drives: 09 GTI
Join Date: May 2009
Location: Metro Detroit
Posts: 400
Quote:
Originally Posted by krayzie089 View Post
yeah i had that same problem with my throttle body about a year ago.For me it was a problem with the wiring harness that travels from my gas pedal to the throttle body. Took the dealership about a weeks worth of trial and error to figure it out too. Good luck man
I had the exact same problem. Warranty Work.
JaySki is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 09:30 PM   #8
krayzie089
FIA World Rally Car Champion
 
Drives: 07 GTI (sold) 09 335i
Join Date: May 2009
Location: fredrick MD
Posts: 505
Quote:
Originally Posted by TwinGTI View Post
I've been having similar issues with my car. I have APR stage 1 and love it but it seems to be giving me a lot of trouble.

I had the same issues a while back, I took it to the dealer and they ended up replacing my whole ECU. Bye Bye APR. Fast forward a few months.

I get APR reinstalled in my car and after two weeks my car is throwing up engine lights, EPC and even battery lights again.

Took it to AutoZone and they told me there was a throttle body issue.
I don't want to take it back to the dealer because they said if I reinstalled APR my warranty would be void *cough*Bullshit**cough*

Is the APR the problem or is it throttle body?
Im sure its your throttle body because ive been running APR stage 1 since last june with no problems once so ever. Clocked over 15k miles with oem DV and PVC still kicking. Now i have 41k on the ticker and its still fine.
krayzie089 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 10:59 PM   #9
TwinGTI
Go Kart Champion
 
Drives: '09 United Grey 2.0T FSI
Join Date: Feb 2009
Location: Columbia, SC
Posts: 35
Yeah that's what I think too, it just seems weird that when the APR was removed I didn't have any issue for two months. After two weeks of having the APR reinstalled I started having issues again.

Spoke with Chris from APR and he told me to take it to the dealer and ultimately that's what I'm gonna need to do but I'd like to get some more opinions first.
__________________
'08 United Grey 2.0T FSI | 6-speed Manual| 2dr | 20% tint | ESE Tuning CM sidemarkers | GE Kit | Hoen Xenonmatch Fogs | R32 tail tint by Darcness| Fully Vented Fog Grills
TwinGTI is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 03:35 PM   #10
Mataleao9380
Rally Car Champion
 
Drives: MKV GTI 07
Join Date: May 2008
Location: VA
Posts: 382
Yeah--holy ****--it happened again but this time it almost made me **** my pants. I was on the acceleration lane once again, but this time I had just merged in when my car decided to go into hard limp mode--so from 60 to 40 to 20 in a matter of seconds--cars honking swerving behind me..eek. Car wouldnt rev passed 2000 rpms.

I had to pull over fast--I shut it off-turn it back on cel-epc-esc all on--idle sounded like i was driving a tractor--boost gauge showing 10 in HG. Turned it on off a few times--same issue.

I decided to limp it to the next exit. Popped the hood-disconnected the battery (read this trick on the forum somwhere)--turned it over--back to normal idle and 20 in hg (EPC off, Cel on ESC on).

Made it to the dealership fine. Argh.
Mataleao9380 is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2010, 11:25 PM   #11
rronan
Newbie
 
Drives: 2010 GTI
Join Date: May 2010
Location: Midwest
Posts: 1
Im having a similar issue with a stage 2 tune on a MK6 I have the issue recorded and posted on you tube. Could any of you tell me if this is the same issue.

http://www.youtube.com/watch?v=RpLrYpxwF38
rronan is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2011, 04:45 PM   #12
VW_gti_09
FIA World Rally Car Champion
 
VW_gti_09's Avatar
 
Drives: VW GTI 09 CW
Join Date: Sep 2009
Location: Garden City Kansas
Posts: 614
this is happening to me now too tsi engine taking it in this friday (im a 4 hr drive from the nearest dealer)
__________________
Quote:
Originally Posted by Straight Tibbun View Post
yo im 19 n bought mine wit minimum wedge..
sounds like yo moms is broke mufuka..
Quote:
Originally Posted by cskm View Post
sheeeeeeiiiiit mang, companies pay currency now, no ones payin in potato wedges SHUN!, better check yo self
VW_gti_09 is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2011, 01:32 AM   #13
EDGEMKV
Legen-dary
 
EDGEMKV's Avatar
 
Drives: '07 GTI Fahrenheit
Join Date: Mar 2011
Location: United States
Posts: 115
Quote:
Originally Posted by Mataleao9380 View Post
I was going to make a thread about what just happened to me but found your thread instead--"search" ftw.

Here is what happened to me:
1. I was in the acceleration lane and needed to accelerate fast due to traffic. I floored it--I go to grab the next gear and BAM..I lose all power.
2. Car won't rev passed 30k rpms
3. EPC Light came on and ESP (traction control).
4. ESP will not cut back on/off
5. I get to my destination. I cut the car off and back on--car dies. I turn it over again, it starts--rough idle--the EPC turned off, then CEL came on--ESP stayed on.

Took it to the dealership and it was diagnosed as having an intermittent issue with the throttle body. Part is on order and will be replaced next week. Errors were cleared--car is back to normal.
What part did you order? Did you have the throttle body replaced or was it something else that is located on the throttle body? (sensor, etc..)
EDGEMKV is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2011, 03:04 PM   #14
JackMiracle
Passed Driver's Ed
 
Drives: 2009 GTI
Join Date: Dec 2010
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by krayzie089 View Post
Next time it happens do not try to reset the the EPC light, leave it on as told. The dealership will just say everything is ok if there is nothing for them to scan. Its frustrating because they usually know what the issue is, but they will not do any warranty work unless they see a light on.

I went in to do an oil change, and the engine light was on. It's been on for about a week and half, with the random EPC light thrown into the mix. So i was figuring the mechanic will turn on the car when they move it, and then do the check. So it turns out my whole throttle body is being replaced, under warranty. I hope this sorts out that damn EPC light too. I hate 'safe mode' in my car! But the thing is, VW needs to see that light. Use VW towing and get it to them in that condition!

I'll update everyone with the complete work list when i pick it up today. All i know, they said the estimated time would be 4-5 hours to fix the issue. I'm glad that's not coming out of my pocket !
__________________
"I was reading The Mirror the other day and came across a letter from a reader who wrote, 'I was riding my bike to work when this red Ferrari pulled up next to me. Out of the window, Jeremy Clarkson shouted 'Get a car', and drove off.' What I actually said was, 'Get a car you hatchet faced, leaf-eating tw*t" -Jeremy Clarkson
JackMiracle is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2011, 01:36 AM   #15
VW_gti_09
FIA World Rally Car Champion
 
VW_gti_09's Avatar
 
Drives: VW GTI 09 CW
Join Date: Sep 2009
Location: Garden City Kansas
Posts: 614
so i got it to the dealer, and yup...it was the throttle body...epc light came on twice and once the car shut off on me...funny thing is is the check engine never came on only the epc light but it was the throttle body and not everything is running fine! :) gotta love that factory warranty
__________________
Quote:
Originally Posted by Straight Tibbun View Post
yo im 19 n bought mine wit minimum wedge..
sounds like yo moms is broke mufuka..
Quote:
Originally Posted by cskm View Post
sheeeeeeiiiiit mang, companies pay currency now, no ones payin in potato wedges SHUN!, better check yo self
VW_gti_09 is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2011, 12:00 PM   #16
grunt111
Autocross Newbie
 
grunt111's Avatar
 
Drives: 09 Golf GTI 2.0 Turbo
Join Date: Dec 2009
Location: LA
Posts: 79
Thats the same thing i went through at about only 10K on my 09 gti mk5 6speed. They had to change out the throttle body sensor and it was good to go. If you start hearing random clunk sounds on tight turns then tell them to re tighten the sub frame since this is a popular thing for these cars after break in.
grunt111 is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2011, 01:03 PM   #17
VW_gti_09
FIA World Rally Car Champion
 
VW_gti_09's Avatar
 
Drives: VW GTI 09 CW
Join Date: Sep 2009
Location: Garden City Kansas
Posts: 614
ya i told them about what was going on, they were abit amazed that the check engine light didnt turn on...and so am i..the whole car just dies on me on the high way and i costed it to a parking lot and let it sit for a bit then turned it back on and it started up like nothing....i had been feeling it jump alil at high speeds, but once i got to the like 50mph marker or below it would go away...any ways its running like a champ again
they didnt even care about my mods! i was a bit worried about that lol
__________________
Quote:
Originally Posted by Straight Tibbun View Post
yo im 19 n bought mine wit minimum wedge..
sounds like yo moms is broke mufuka..
Quote:
Originally Posted by cskm View Post
sheeeeeeiiiiit mang, companies pay currency now, no ones payin in potato wedges SHUN!, better check yo self
VW_gti_09 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 04:10 PM   #18
JackMiracle
Passed Driver's Ed
 
Drives: 2009 GTI
Join Date: Dec 2010
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by JackMiracle View Post
I went in to do an oil change, and the engine light was on. It's been on for about a week and half, with the random EPC light thrown into the mix. So i was figuring the mechanic will turn on the car when they move it, and then do the check. So it turns out my whole throttle body is being replaced, under warranty. I hope this sorts out that damn EPC light too. I hate 'safe mode' in my car! But the thing is, VW needs to see that light. Use VW towing and get it to them in that condition!

I'll update everyone with the complete work list when i pick it up today. All i know, they said the estimated time would be 4-5 hours to fix the issue. I'm glad that's not coming out of my pocket !
VW replaced my throttle sensor, and that didn't work. Turns out I had a warped intake manifold - manufacturer defect. All replaced under warranty, and I talked them into detailing my car for free. It feels so good to have it back to normal again!
__________________
"I was reading The Mirror the other day and came across a letter from a reader who wrote, 'I was riding my bike to work when this red Ferrari pulled up next to me. Out of the window, Jeremy Clarkson shouted 'Get a car', and drove off.' What I actually said was, 'Get a car you hatchet faced, leaf-eating tw*t" -Jeremy Clarkson
JackMiracle is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2011, 12:36 PM   #19
The Fed
Old Guys Rule
 
Drives: 2007 GTI DSG APR S1
Join Date: Oct 2008
Location: Florida
Posts: 8,383
So exactly HOW did the dealer knew you had APR Stage 1? The only way is if you TOLD THEM!!
The Fed is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2011, 01:01 PM   #20
merkeyterkey
The Real FLATTIRE
 
merkeyterkey's Avatar
 
Drives: GTI
Join Date: May 2010
Location: Pawnee, IN
Posts: 10,444
Quote:
Originally Posted by Mataleao9380 View Post
Here is what happened to me:
1. I was in the acceleration lane and needed to accelerate fast due to traffic. I floored it--I go to grab the next gear and BAM..I lose all power.
2. Car won't rev passed 30k rpms
30K RPMS
merkeyterkey is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 10:50 PM   #21
STORMIEE2.0T
Just finished watching Fast&Fuzzynuts
 
Drives: gray gti mkv
Join Date: Oct 2011
Location: Philly Pa
Posts: 2
EPC LIGHT

i have a mkv and i had the same problem Sunday right im just cruising on i95 doing 55 with c/c on went into the passing plane hit about 65 then car sputtered, soo i took my car to the vw dealer and they call me up today and tell me my turbo was blown! but its certified and although i have an 3" no cat or resignator they still did it under warranty... soo just go and get it check out and what ever u do dont clear the codes on your own because they wont take it..so u guys got the lucky end of the deal! Now time to invest in a turbo timer
STORMIEE2.0T is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 02:37 AM   #22
VW_gti_09
FIA World Rally Car Champion
 
VW_gti_09's Avatar
 
Drives: VW GTI 09 CW
Join Date: Sep 2009
Location: Garden City Kansas
Posts: 614
Quote:
Originally Posted by STORMIEE2.0T View Post
i have a mkv and i had the same problem Sunday right im just cruising on i95 doing 55 with c/c on went into the passing plane hit about 65 then car sputtered, soo i took my car to the vw dealer and they call me up today and tell me my turbo was blown! but its certified and although i have an 3" no cat or resignator they still did it under warranty... soo just go and get it check out and what ever u do dont clear the codes on your own because they wont take it..so u guys got the lucky end of the deal! Now time to invest in a turbo timer
these cars dont need turbo timers my friend.... the have an aux pump after the car shuts off that kicks in for that.. :) vw has already thought of that. search my friend search.
__________________
Quote:
Originally Posted by Straight Tibbun View Post
yo im 19 n bought mine wit minimum wedge..
sounds like yo moms is broke mufuka..
Quote:
Originally Posted by cskm View Post
sheeeeeeiiiiit mang, companies pay currency now, no ones payin in potato wedges SHUN!, better check yo self
VW_gti_09 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.