GOLFMK8
GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV


  VW GTI Forum / VW Rabbit Forum / VW R32 Forum / VW Golf Forum - Golfmkv.com


 
Register
MYGOLF garage
Timeslips
Search
Members List
Search Today's Posts Mark Forums Read



Go Back   VW GTI Forum / VW Rabbit Forum / VW R32 Forum / VW Golf Forum - Golfmkv.com > Technical Discussions > Engine / Drivetrain / Exhaust
CTS Turbo


Reply
 
Thread Tools
Old 06-11-2018, 05:06 PM   #1
forza152
Passed Driver's Ed
 
Drives: 06 GTI Daily driver
Join Date: Jun 2018
Location: Spokane
Posts: 5
P2293 & P0089

My car has recently started throwing a p2293 and p0089 code, I've replaced the low-pressure sensor, high-pressure fuel pump, cam follower and check the camshaft, and replaced the fuel filter. But nothing has fixed it, it's also not going into limp mode and it pulls just fine. I'm stumped at what it could be, and I don't want to just keep throwing money at it.

Everything is at idle:
103-1 Current,Fuel pressure 5125.5 mbar <- Sometimes this number cuts completely out

103-2 Fuel Pressure,Regulator 4000
106-1 Fuel Rail, Pressure (actual) 48 Bar
106-2 Electric Fuel,Pump 1/2 91.8%
140-3 Fuel Rail,Pressure (actual) 49.28 Bar
141-1 High Pressure,System Adaptation .51 Bar
141-4 Fuel Rail Pressure (actual) 49.28 Bar
230-1 Rail Pressure,(specified) 49.92 Bar
230-2 Rail Pressure,(actual) 49.94 Bar
230-3 Rail Pressure,Difference - Bar

WOT:
103-1 Current,Fuel pressure 4666.5 mbar
103-2 Fuel Pressure,Regulator 4000
106-1 Fuel Rail, Pressure (actual) 82.56 Bar
106-2 Electric Fuel,Pump 1/2 91.8%
140-3 Fuel Rail,Pressure (actual) 83.84 Bar
141-1 High Pressure,System Adaptation 1.08 Bar
141-4 Fuel Rail Pressure (actual) 80.64 Bar
230-1 Rail Pressure,(specified) 109.44 Bar
230-2 Rail Pressure,(actual) 81.28 Bar
230-3 Rail Pressure,Difference - Bar

*It's a 2006 BPY*

Last edited by forza152; 06-11-2018 at 08:16 PM. Reason: Forgot to list what engine
forza152 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2018, 09:11 AM   #2
GTI's
FIA GT Newbie
 
Drives: 2008 GTI Z4Z4 P03 PIP
Join Date: Sep 2013
Location: MD
Posts: 792
Not liking the duty cycle of the Lpfp at 90+% at idle. I see you replaced fuel filter was it with a 6.6 bar filter?
GTI's is online now   Reply With Quote
Old 06-12-2018, 03:47 PM   #3
forza152
Passed Driver's Ed
 
Drives: 06 GTI Daily driver
Join Date: Jun 2018
Location: Spokane
Posts: 5
Yes it was a mann 6.6 bar
forza152 is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2018, 12:32 AM   #4
forza152
Passed Driver's Ed
 
Drives: 06 GTI Daily driver
Join Date: Jun 2018
Location: Spokane
Posts: 5
Ended up replacing the low pressure fuel pump (In tank electric pump) and it fixed my problem. The "103-2 Fuel Pressure,Regulator" now sits at around 64-65k, and my "106-2 Electric Fuel,Pump 1/2" sits at 42% usage at idle.
forza152 is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2018, 09:47 AM   #5
GTI's
FIA GT Newbie
 
Drives: 2008 GTI Z4Z4 P03 PIP
Join Date: Sep 2013
Location: MD
Posts: 792
Now that better
GTI's is online now   Reply With Quote
Old 06-20-2018, 07:21 PM   #6
forza152
Passed Driver's Ed
 
Drives: 06 GTI Daily driver
Join Date: Jun 2018
Location: Spokane
Posts: 5
Well it was fixed for awhile, but the problem came back after I took it on a 1k mile trip. I’m not sure what else I could replace, it seems to run fine. Just annoys me having a cel
forza152 is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2018, 07:46 PM   #7
GTI's
FIA GT Newbie
 
Drives: 2008 GTI Z4Z4 P03 PIP
Join Date: Sep 2013
Location: MD
Posts: 792
Did you use a dealer part for Lpfp? Did you use Vcds after installing the dealer pump?
GTI's is online now   Reply With Quote
Old 06-20-2018, 07:57 PM   #8
forza152
Passed Driver's Ed
 
Drives: 06 GTI Daily driver
Join Date: Jun 2018
Location: Spokane
Posts: 5
It’s an Oem pump, and I readapted it using a automotive scanner that emulates a vag-com
forza152 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2018, 02:43 AM   #9
Loco38SUP
Passed Driver's Ed
 
Loco38SUP's Avatar
 
Drives: 2007 GTI
Join Date: Dec 2017
Location: North Seattle
Posts: 13
You mentioned that the fuel filter was replaced. Was this before or after the codes? The reason I ask is that mine came up with the P0089 code after a filter change. It turns out that there are several filters that will fit MKV GTI. The one I installed had 4.0 Bar stamped on it. The correct one should be the stamped 6.6 Bar.

-RJM
Loco38SUP is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.