GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV


  VW GTI Forum / VW Rabbit Forum / VW R32 Forum / VW Golf Forum - Golfmkv.com


 
Register
MYGOLF garage
Timeslips
Search
Members List
Search Today's Posts Mark Forums Read



Go Back   VW GTI Forum / VW Rabbit Forum / VW R32 Forum / VW Golf Forum - Golfmkv.com > Main Topics > GTI / Rabbit / Golf MkV General Discussions


Reply
 
Thread Tools
Old 06-13-2012, 08:03 PM   #1
sk04d
Go Kart Champion
 
Drives: 2008 Rabbit
Join Date: May 2009
Location: Miami, FL
Posts: 36
New fans still run with car turned off

So my car has 2 new fans that were replaced by a repair shop after I got into accident. The problem is that the fans continue to stay active even after I turn off the car. They eventually turn off after X number of minutes but I know its not normal for a 2.5L 2008 Rabbit to be doing this.
After the car is turned off the fans will sometimes spin slowly and other times spin very fast. They usually stay active for the first 25 minutes after the car is turned off. I know its not to big of a deal but its annoying when everyone thinks your car is still on after you have turned it off. If anyone can point me to specific relays, fuses and/or sensors to check I would much appreciate it. Reading the previous posts hasn't really served me any help yet because most people replace the fans to fix the problem, my problem started after the fans were replaced. Also my temps are perfectly normal, the car heats up normally and the vag com shows no faults of any sort.
sk04d is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2012, 08:15 PM   #2
SPD BGGY
"Vroom-a-zoom-zoom!
 
SPD BGGY's Avatar
 
Drives: 08 TSI GTI UG 6MT
Join Date: Apr 2012
Location: Columbus, Ohio
Posts: 41
My fans run for a few minutes after the car is shut off but only if the car is hot. When it's cool, they sometimes don't come on at all. Never heard of one running for almost a half hour. Something sounds wrong. My spider sense is tingling....
SPD BGGY is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2012, 11:48 AM   #3
VDub22
VW > EVERYTHING ELSE
 
VDub22's Avatar
 
Drives: 2007 Rabbit
Join Date: Jun 2011
Location: Stoney Creek ON, Canada
Posts: 66
I had this issue with my 07 Rabbit. Took it back to the dealer.. turned out the fan sensors needed to be replaced. Now I only hear my fans run for a couple seconds once the car is turned off.
__________________
Hondas are like tampons, every pussy's got one;
VDub22 is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2012, 12:47 PM   #4
SuperchargedK20Z3
Autocross Newbie
 
Drives: MKV GTI
Join Date: Jul 2011
Location: NC
Posts: 73
What if I take a 15 min 4 mile drive in 90+ degree weather should my fans come on when the car is off.

They arent and I know they have before just worried bc I just got the car,a week ago and arent the fans supposed to help cool the turbo?

I have an 09 GTI

Sent from my DROIDX using Tapatalk 2
SuperchargedK20Z3 is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2012, 04:38 PM   #5
UGFast89
The Dubster Sith
 
UGFast89's Avatar
 
Drives: 2007 United Grey GTI
Join Date: Mar 2012
Location: Miami, Fl
Posts: 779
I have this same issue on my gti. After my head on collision crash the problem started to occur. Funny thing is that it only happens when I use the AC even for a few minutes. It would stay on for as long as 8 minutes even more at times. It may be the sensor like stated above.
__________________
UGFast89 is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2012, 04:42 PM   #6
crystalwhiteveedub
Gas Sipper
 
Drives: '09 White 5 Door
Join Date: Jun 2012
Location: South Georgia
Posts: 103
Some people would pay big money for that after a autoX or drag run to shut the car down and have fans going to help with cool down.

But i see there is a problem. However, no clue.
crystalwhiteveedub is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2012, 05:46 PM   #7
The Fed
Old Guys Rule
 
Drives: 2007 GTI DSG APR S1
Join Date: Oct 2008
Location: Tampa Bay
Posts: 8,202
Not normal. Now matter how hot it is outside, my fans run for maybe 5 seconds tops, after I shut off the engine. And I just had them replaced by the dealer under warranty, so you know they would have replaced any other part that was bad. Unless your car is overheating (past halfway on they gauge), you have a problem. And if your car is overheating, you have another problem.
__________________
NRA Life Member
The Fed is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2012, 08:27 PM   #8
SuperchargedK20Z3
Autocross Newbie
 
Drives: MKV GTI
Join Date: Jul 2011
Location: NC
Posts: 73
Quote:
Originally Posted by The Fed View Post
Not normal. Now matter how hot it is outside, my fans run for maybe 5 seconds tops, after I shut off the engine. And I just had them replaced by the dealer under warranty, so you know they would have replaced any other part that was bad. Unless your car is overheating (past halfway on they gauge), you have a problem. And if your car is overheating, you have another problem.
Well during the jump I accidentally reversed pos/neg on the car I used to jump with. I only put the power to the GTI for 2 seconds the fans kicked on and I removed it I knew something wasn't right because a smell. I NEVER CRANKED THE GTI. I then realized I had pos/neg reversed on the other car... swapped them and cranked the GTI up.

My radio fuse was blown and Traction control light and steering wheel light were on. After 15 seconds of driving those lights went out but my radio still didnt work. Replaced the fuse and it worked.

So now I notice fans aren't coming on anymore when I turn the car off. They work fine with car on so I must have blew some sort of relay/switch idk. I checked all the fuses under the hood and they are good. Any idea???
SuperchargedK20Z3 is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2012, 08:58 PM   #9
SuperchargedK20Z3
Autocross Newbie
 
Drives: MKV GTI
Join Date: Jul 2011
Location: NC
Posts: 73
Sounds like there is a relay or something for the fans... I need them to be on when the car is off so it cools the coolant and everything to keep the turbo working. Anyone know where the relay is?
SuperchargedK20Z3 is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 04:21 PM   #10
UGFast89
The Dubster Sith
 
UGFast89's Avatar
 
Drives: 2007 United Grey GTI
Join Date: Mar 2012
Location: Miami, Fl
Posts: 779
^^ i would like to know also
__________________
UGFast89 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 08:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.